15 iunie 2010

Stafii socialiste

Stați liniștiți că nu mă refer aici la Ceaușescu, ci mă refer la ce a rămas după el. Mai exact, la clădirile construite pe vremea comunismului și care astăzi au ajuns niște ruine la propriu. Case de cultură, gări, autogări, și alte clădiri de acest gen care când au fost construite presupun că erau foarte frumoase și dădeau la vremea aceea un aer de modernism orașului. Acum însă, toate aceste clădiri sunt doar locuințe pentru țigani și pentru oamenii străzii. Mizerii, geamuri vechi și sparte, pereți plini de igrasie și câteodată un aer insuportabil - cam așa ceva se poate găsi în și în jurul acestor clădiri. Nimeni nu face nimic pentru a le readuce la ceea ce au fost cândva, sau pentru a le valorifica într-un alt mod.
Una din clădirile care pe mine cel puțin mă miră cum de a rămas în halul în care este acum, este Casa de Cultură a Sindicatelor. În afara „parterului” unde s-a amenajat un club destul de drăguț care măcar mai dă viață acelui loc, în rest toată clădirea este o ruină. Este întunecos tot timpul, totul este murdar, scaunele sunt vechi și eu cel puțin de fiecare dată când intru acolo parcă mă simt cu 25 de ani în urmă, în perioada în care acea sală era recent construită. De ce spun că mă miră cum de a rămas așa? Simplu, pentru că acolo momentan este singurul loc în care se țin spectacole și uneori concerte, și în ciuda acestui fapt nimeni nu face nimic pentru a da un aer proaspăt acelui loc, mai ales că este destul de des folosit. Celelalte clădiri care se află în stadiu similar să zicem că ar fi prioritatea nr. 2, dar Casa de Cultură din Baia Mare necesită reparații și lucrări de renovare cât de repede.
Despre gară, autogară și aeroport nu cred că mai sunt multe de spus. Practic cea mai bună metodă de a ajunge în Baia Mare este cu mașina, pentru că la aeroport circulă un singur avion, la autogară în afara firmelor de transport ce au microbuze și autocare în rest nu cicrulă nimic (de fapt clădirea autogării s-a și închis), iar decât să mergi cu trenul în România mai bine mergi cu bicicleta. De o jumătate de an se tot păruiesc mai-marii ăștia din județ cu banii pentru aeroport, și uite că imediat trece anul și încă nu s-a făcut nimic. Am auzit deja o groază de povești și de versiuni .. ba că vreau să lungească pista, ba că vor să pună sistem ILS, ba că vor să refacă „terminalul” de pasageri ... da problema e că doar gândindu-ne și visând la toate astea nu se rezolvă nimic.
La gară și la autogară chiar că nu mai este nimic de zis ... cu trenurile din țara asta clar nu-i de circulat, deci în cazul ăsta dacă nu se face ceva în privința condițiilor de călătorie cu trenul nu prea avem ce să modernizăm nici gara, iar firmele care dețin microbuze sau autocare nu prea au nevoie de un „terminal”.
Însă, cum spuneam și la începutul articolului ... chiar dacă nu se merită să se refacă pentru scopurile pentru care au fost create, totuși cred că li s-ar putea găsi o altă întrebuințare și s-ar găsi un motiv pentru care să li se dea un alt aspect...
Mai jos aveți în ordine Casa de Cultură a Sindicatelor, gara din Baia Mare și autogara din Satu Mare, deoarece și în alte orașe situația este cam la fel în privința acestor clădiri:
DSCF7096

DSCF6579

DSCF6784

Niciun comentariu: