05 iunie 2010

O jumătate de an într-o nouă lume

Azi este 5 iunie. Pe 5 decembrie 2009, tot cam pe la ora asta terminasem instalarea pe calculatorul desktop a Windows-ului 7.
Cu alte cuvinte, de o jumătate de an eu nu mai folosesc Windows XP. Sunt încă foarte mulți care îl folosesc, dar eu am ales să merg pe noile sisteme de operare ale Microsoft, respectiv Vista și 7. În ciuda tuturor criticilor pe care le-am auzit că au fost aduse în special lui Windows Vista, ei bine eu vreau să îi contrazic pe cei care au criticat. Windows Vista este un sistem de operare foarte bun, care pe o configurație decentă actuală poate rula fără nici o problemă. Într-adevăr pentru 2007 când a apărut necesita un pic mai multe resurse decât aveau majoritatea calculatoarelor la acea vreme, însă acum eu zic că este pefect. Mie cel puțin îmi funcționează foarte bine și sunt foarte mulțumit de el. Mai ales că am și licență pe el, sincer nu cred că o să-l schimb foarte repede pentru că nu am motive.
Despre Windows 7 la fel pot spune că este foarte bun. Analizat în detaliu parcă are o interfață chiar mai plăcută decât Vista, are opțiuni noi integrate dar am observat și că sunt chestii care apar în Vista dar nu apar în 7.
Sunt unii care spun că diferența între XP și Vista sau 7 este doar interfața. GREȘIT! Apariția lui Windows Vista a adus lumii practic un alt sistem de operare complet diferit față de tot ce exista până atunci. 7-le în mare parte este o copie a lui Vista, dar și în el există funcții noi folositoare. Sidebar-ul, Windows Media Center, noul Control Panel cu toate submeniurile lui, noile utilitare de sistem și de securitate, programul de recunoaștere a comenzilor vocale (Speech Recognition) ... sunt doar câteva din noile funcții ce nu le găsiți în Windows XP și fără de care eu cel puțin după ce m-am obișnuit cu ele cred că mi-ar fi destul de greu dacă nu le-aș mai avea. Evident că și interfața are rolul ei. Mi se pare ceva nebunesc însă când îi văd pe unii care deși au calculatoare bune, își pun Vista sau 7 cu Aero dar îi aplică temă Basic sau Windows Classic. Dacă ai Vista sau 7 și ai configurație bună, atunci arată că ai și aplică Aero, altfel părerea mea e că nu mai are nici un farmec.
În fine, eu azi împlinesc o jumătate de an de când tot ceea ce fac pe calculatoare fac sub Vista, respectiv 7 și pot spune că sunt foarte mulțumit de ambele sisteme de operare. Vi le recomand și vouă :).

Niciun comentariu: