05 martie 2010

Ce se întâmplă dacă apăs pe un buton?

Chiar așa, v-ați întrebat vreodată ce vi se poate întâmpla dacă porniți un monitor? Eu am descoperit ce se poate întâmpla: pot fi amenințat cu scăderea notei la purtare. S-a întâmplat azi în pauza de la ora 9 în laboratorul de informatică și da, este vorba din nou despre aceeași profesoară care mi-a făcut zile negre de fiecare dată când a avut ocazia și care deja a întrecut orice măsură și orice limită a bunului simț. Cum spuneam eram în pauză în laboratorul de informatică. Nu prea aveam ce face, mai povesteam cu colegii una-alta și mă cam plictiseam. La un moment dat văd serverul. Eu până la ora aia nici n-am băgat de seamă că și în laboratorul ăla este server :)). Știam că serverele astea HP care au fost distribuite prin instituții pot veni în versiune fie cu Windows, fie cu Linux. La fosta mea școală cred că era Linux de exemplu. Fără nici o intenție rea, din lipsă de ocupație și din curiozitate am aprins monitorul care era lângă server. Vroiam în primul rând să văd dacă monitorul ăla e conectat la server sau e pus lângă el doar din întâmplare și în al doilea rând să văd ce sistem de operare are serverul. Răspunsurile le-am găsit: da, era conectat la server acel monitor și sistemul de operare e Windows Server 2008. Vreo 5 secunde o fost monitorul ăla pornit iar la server efectiv n-am lucrat nimic. Tot ce am făcut a fost să apăs butonul Power de la monitor, nici măcar mouse-ul nu l-am atins (deși cred că nici n-am văzut mouse la el). Suficient ca să mă vadă profesoara din celălalt laborator (nu există un perete efectiv între laboratoare, sunt despărțite prin tâmplărie cu geam termopan da în fine, nu are rost să intru în detalii...) și să mă ia la întrebări și să îmi zică că îmi scade nota la purtare. I-am spus că n-am făcut nimic altceva în afară de a porni pentru 5 secunde monitorul ăla nenorocit. Cică n-avem voie nici să ne atingem de server. Da îi de aur sau ce dracu? Țin pe serverele alea secrete de stat? Dacă tot nu vor să aibă acces elevii de servere și dacă tot sunt atâtea laboratoare și calculatoare în liceu atunci ar trebui să fie undeva o cameră a serverelor și să se asigure infrastructura rețelei așa cum trebuie, nu să pună serverul cu monitor cu tot în laboratorul de informatică unde vin elevii și să le interzică oamenilor să se atingă de el.
Știți care-i faza? Aici nu e vorba de fapta extraordinar de gravă pe care am făcut-o eu că am apăsat pe butonul de la monitor, ci e vorba despre atitudinea profesoarei de informatică. Niciodată nu m-a privit cu ochi buni, tot timpul a încercat să găsească ceva la mine de care să se lege și să-mi facă rău. De fapt nu vede cu ochi buni pe nici un elev care se pricepe mai mult în domeniul IT. Totul s-a intensificat practic între vacanța de iarnă și cea intersemestrială când a fost nebunia cu proiectul acela la Web design. De atunci cu mine și cu acea colegă se poartă foarte urât. Fie se agață de cel mai mic și mai nesemnificativ detaliu ca să ne scoată vinovați dintr-o chestie fie efectiv își bate joc de noi. Ne-a ajuns, nu mai suportăm! Nu acceptă sfaturi niciodată, ar vrea pe cât posibil dacă știm ceva să ne reducă la tăcere și să nu zicem nimic. Pe scurt, vrea să se dea mare cu câte știe ea din informatică și din Web designul ăla deși după câte mi-am dat eu seama nu știe mai multe decât noi.
Săptămâna trecută fără să ne întrebe ne-a inclus cu forța practic în echipa de lucru pentru site-ul liceului. Asta a fost joi. Vineri n-am fost la ore, dar din câte am înțeles ea nu are de gând până în momentul de față să ne răsplătească în nici un fel. Deci ori ne oferă ceva beneficii în liceu, ori banii jos (sau în direct în conturile noastre). Altfel nu vede nici un site de la noi! Dacă era totul OK o făceam din plăcere și eu cel puțin mă simțeam mândru că am lucrat la site-ul liceului, dar în condițiile astea chiar nu îmi vine să fac nimic.
Trebuie să se rezolve ceva că deja nu mai suport! De scăzut nota nu cred că o să mi-o scadă pentru că o să râdă toți profesorii când o să audă ce vrea să facă mai ales că NU ARE DOVADĂ. Și oricum sunt în stare să mă duc până la judecătorie cu cazul ăsta!

Niciun comentariu: